Laktózová intolerancia
Je neznášanlivosť laktózy, mliečneho cukru. Je to veľmi častá diagnóza a vyskytuje sa v každom veku. Laktózová intolerancia nie je alergické ochorenie. Príznaky sa objavujú 30 - 120 minút po požití mlieka.
Jedná sa o enzymatickú poruchu, pri ktorej chýba alebo má zníženú funkciu enzým laktáza, ktorý štiepi zložitý mliečny cukor na jednoduché cukry. Jednoduché cukry telo ľahko strávi na rozdiel od zloženého mliečneho cukru.
Prejavy: hnačky, kolikovité bolesti brucha , nafukovanie, prelievanie črevného obsahu,
pocity plného brucha , zvýšený odchod plynov, u dojčiat neprospievanie, úbytok
hmotnosti.
Vyšetrenie je vhodné pre všetky vekové kategórie. Pre deti od 5 rokov.
Vyšetrenie prebieha ráno nalačno. Meria sa koncentrácia vodíka vo vydychovanom vzduchu po opakovanom užití laktózy (sladký roztok –mliečny cukor) v stanovených intervaloch (20,40,60,80,100,120 minút) .Vyšetrenie trvá približne do 3hodín.
Pravidlá pred vyšetrením:
• Test sa môže absolvovať najskôr 4 týždne po dobratí antibiotík.
• Týždeň pred testom vysaďte probiotiká.
• Minimálne 3 dni pred testom neužívajte žiadne laxatíva a prípravky obsahujúce laktózu.
• Minimálne 2 - 3 dni pred testom nejedzte strukoviny, kyslú kapustu, cibuľu a cesnak vo väčšom množstve.
• Deň pred testom nepite mlieko a nejedzte mliečne výrobky.
• 12 hodín pred vyšetrením už nejesť žiadne jedlá, nepiť tekutiny, alkoholické, ani nealko nápoje (okrem vody), nežuť ani žuvačky, cukríky. Úplne sa zdržať akejkoľvek konzumácie, okrem čistej vody. U dojčiat od 3 hodiny ráno nepiť a nejesť.
• Zuby umyť hodinu pred vyšetrením.
• 30 min. pred vyšetrením necvičiť
• Lieky, ktoré chronicky beriete ráno zapite malým množstvom vody, okrem liekov na cukrovku – tieto lieky užijete po skončení testu, je potrebné si ich zobrať so sebou.
Vyšetrenie nie je hradené žiadnou zdravotnou poisťovňou. Cena: 40€
Výsledky testu sú ihneď k dispozícii.
Liečba: základom je vylúčenie (obmedzenie) konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov.
Laktazan ( tabletky, obsahujú enzým laktázu a zlepšujú tak toleranciu mliečných produktov.